Wednesday, January 18, 2012

Αναστέλουν την λειτουργία για 12 ώρες, εκατομμύρια σελίδες στο διαδίκτυο σήμερα, σε διαμαρτυρία για το νόμο SOPA

Σήμερα Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012, θα γίνει ένα συμβολικό μπλακ-άουτ στο διαδίκτυο από εκατομμύρια σελίδες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αίτια γι’ αυτό ο περιβόητος νόμος SOPA (Stop Online Piracy Act) ο οποίος προτάθηκε από μία μικτή επιτροπή Δημοκρατικών–Ρεπουμπλικανών βουλευτών και προβλέπει την εγκαθίδρυση μίας μαύρης λίστας ιστοσελίδων, η πρόσβαση στις οποίες θα αποκόπτεται για οποιονδήποτε παραμένει στις ΗΠΑ.


Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οποιοσδήποτε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορεί με μία απλή εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώνει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας να διακόπτουν εντελώς την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, που υποστηρίζεται ότι εμπλέκονται με παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και καταχωρητές ονομάτων χώρου, παρόχους φιλοξενίας και άλλων υπηρεσιών προς αυτές να διακόπτουν κάθε συνεργασία.

Άμεση συνέπεια αυτού είναι η δημιουργία μαύρης λίστας ιστοσελίδων και διαδικτυακών τόπων, που καταγγέλλεται ότι παραβιάζουν το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, η εισαγωγή σε αυτή δίχως την πρότερη έκδοση απόφασης δικαστηρίου και η ταχεία διακοπή της πρόσβασης.

Μάλιστα, το βάρος σε έξοδα και ενέργειες για την επαναφορά της πρόσβασης θα πέφτει στον πλέον εγγεγραμμένο στη λίστα αυτή.
Αυτά φυσικά, αποτελούν πρωτοφανείς επεμβάσεις στον κυβερνοχώρο, που πλήττουν με απαράδεκτο τρόπο θεμελιώδη δικαιώματα και εγκαθιδρύουν ένα καθεστώς γενικευμένης καταστολής.

Έτσι συμβολικά σήμερα, Τετάρτη 18/1/12 πολλά site δεν θα είναι σε λειτουργία και αντίθετα στην κεντρική τους σελίδα θα έχουν ένα μήνυμα που θα εξηγεί τον λόγο της μη λειτουργίας τους.

Τα περισσότερα θα είναι κάτω από τις 8 το πρωί, μέχρι τις 8 το απόγευμα (τοπικές ώρες).

-Και αν μερικοί πείτε:

Μα αυτό συμβαίνει στην Αμερική, τί μας αφορά;

-Σκεφθείτε τα εξής:

Το ότι πρόκειται να ψηφιστεί στις ΗΠΑ, μην νομίσετε ότι δε θα μας επηρεάσει καθώς τέτοιου είδους νόμοι παίρνουν αμέσως παγκόσμιες διαστάσεις (θυμηθείτε τον “Τρομο-νόμο” στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια).

Από την άλλη αναλογιστείτε πως ο όγκος των server που φιλοξενούν ιστοσελίδες σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται στις ΗΠΑ. Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, θα μπορούσε να είχε νεκρώσει το Internet, από τη πρόσβαση σε ιστοσελίδες, ανεξαρτήτως βεληνεκούς και περιεχομένου.

Σε λίγο διάστημα και με την εξάπλωση αυτού του εκτρώματος, τα μόνα site που θα υπάρχουν θα είναι τα ελεγχόμενα και αυτά της προπαγάνδας.

-Για να το πούμε πιο απλά και μ’ ένα καθημερινό παράδειγμα:

Σκεφτείτε τις φορές που είχατε θελήσει να δείτε ένα βίντεο στο YouTube, τ’ οποίο ωστόσο, όταν πατάγατε το play, σας έλεγε πως υπάρχουν περιοριστικά δικαιώματα στη χώρα σας.

Αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ θα συμβαίνει και ολόκληρες ιστοσελίδες, αν επιβληθεί ο SOPA, οποίος φυσικά θα επεκταθεί εν ριπή οφθαλμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Και από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι περισσότεροι server στον κόσμο, εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Αυτό το νομοσχέδιο πλήττει και γίγαντες του διαδικτύου, όπως η Google, Facebook, Wikipedia, κλπ. Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη δεύτερη συζήτηση του νομοσχεδίου στο Κογκρέσο αρκετές διαδικτυακές εταιρείες είχαν τοποθετήσει καταχωρήσεις σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, εξηγώντας την αντίρρησή τους στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ που θα θα επιτρέψει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να θεωρεί το streaming, χωρίς την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του πνευματικού έργου, ως έγκλημα!

Οσοι πάλι αναρωτηθείτε και πείτε:

-Μα καλά, αφού γίνεται ενάντια στην πειρατεία γιατί να είναι κακό αυτό το νομοσχέδιο;
Η απάντηση είναι πολύ εύκολη και βέβαια υπάρχει τεράστιος διαχωρισμός και χάσμα, ανάμεσα στις λέξεις: Πειρατεία και Κλοπή.

Κάνεις δεν αρνείται πως πρέπει να αποζημιώσει τον δημιουργό. Αυτό που αρνούμαστε είναι τους μεσάζοντες που υπερπολλαπλασιάζουν τις τιμές και εξαγοράζουν το προϊόν, πουλώντάς το μας ακριβά και από την άλλη μη αμείβοντας τον δημιουργό, ανάλογα με τα κέρδη τους.

After spending thousands of years building libraries of donated books, why do governments try to tear them down when they happen spontaneously online?
Why can’t I give money directly to every musician I like, instead of paying Apple or Spotify and leaving virtually nothing in the pockets of the artists?
Why does the US pay so much for cellphone service? And for slow internet?
How is it possible that singing “Happy Birthday” in public is still illegal, and why does anyone stand by these laws?
Will every kid growing up in every developing country have access to every book ever made, as soon as they get a smartphone? Or will the books cost $12, an impossible expense for a poor kid?
Why have we all been sitting idly while the movie and music lobbyists have been systematically advancing legislation that strips freedoms, blocks innovation, and exclusively advances Hollywood’s financial agenda?


-Η επιβολή λογοκρισίας στο Internet και συνεπώς στη πληροφορία, είναι γενικευμένη σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλού ως SOPA, αλλού ως διατάγματα και σε χώρες όπως η δική μας που ήδη οι ατομικές ελευθέριες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταπατούνται, είναι η σφοδρή επιθυμία και προφανώς το επόμενο βήμα.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:-Αν έχετε ιστοσελίδα, εμείς θεωρούμε πως ΠΡΕΠΕΙ να ενώσετε τη φωνή σας. Δεν έχει καμία σημασία το μέγεθος και το περιεχόμενο της σελίδας που διαθέτετε. Σημαντικό είναι η συμμετοχή και η αφύπνιση των ανθρώπων που σας διαβάζουν.
Μπορείτε μάλιστα να κοινοποιήσετε εδώ ή εδώ ή εδώ και τον σύνδεσμο της σελίδας, για τη συμμετοχή. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και δεν θα σας πάρει, πάνω από πέντε (5) λεπτά.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕΤΕΧΕΤΕ ΩΣ ΑΤΟΜΑ:Μην αγοράσετε ή κατεβάσετε μουσική αυτήν την ημέρα (π.χ. από το iTunes).
Μην πάτε να δείτε κάποια ταινία.

Εκτός Ίντερνετ θα μείνει για όλη την Τετάρτη η αγγλική Wikipedia με απόφαση του ιδρυτή της Τζίμι Γουέιλς σε διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο SOPA το οποίο έχει επισύρει την οργή χιλιάδων χρηστών του Ίντερνετ που υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά θα λογοκρίνει το Διαδίκτυο.

Όπως εξήγησε ο Γουέιλς «πρόκειται για απόφαση της κοινότητας της Wikipedia» και θα αφορά την αγγλόφωνη έκδοση της εγκυκλοπαίδειας.

Πρόσθεσε σε μήνυμα στο Twitter ότι με αυτήν την ενέργεια σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες σελίδες στο Ίντερνετ «χρειάζεται να στείλουμε στην Ουάσινγκτον ένα ΜΕΓΑΛΟ μήνυμα».

Την ίδια ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη, προγραμματίζεται να σιγήσουν και άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως το Reddit που θα σιωπήσει για 12 ώρες και το Cheezburger Network όπου φιλοξενούνται αρκετές δημοφιλείς σελίδες όπως τοFailblog.

Ο νόμος SOPA (Stop Online Piracy Act – Νόμος «Σταματήστε την πειρατεία στο Ίντερνετ») πρόκειται να συζητηθεί το προσεχές διάστημα στη βουλή των Κοινοτήτων με σκοπό την ψήφιση του.

Ταυτόχρονα στη Γερουσία πρόκειται να συζητηθεί και ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, το PIPA (Protect Intellectual Property Act (Νόμος «Προστατεύστε την πνευματική ιδιοκτησία»).

Υπέρ των νόμων είχαν ταχτεί παραγωγοί περιεχομένου όπως μουσικά και κινηματογραφικά στούντιο λέγοντας ότι η πειρατεία των παραγωγών τους βλάπτει τα έσοδα τους.

Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι έκριναν ότι διανέμεται υλικό που τους ανήκει, θα μπορούσαν ουσιαστικά να κλείσουν με δικαστική εντολή την ιστοσελίδα που το διανέμει μπλοκάροντάς την μέσω του DNS, του συστήματος ονοματοδοσίας του Ίντερνετ. Έτσι οι φυλλομετρητές δεν θα μπορούσαν να την βρουν πουθενά και θα ήταν αόρατη από όλο το Ίντερνετ.
http://www.blogger.com/img/blank.gif
Την Παρασκευή πάντως ανακοινώθηκε ότι αποσύρεται η διάταξη για μπλοκάρισμα μέσω DNS από τον SOPA και τον PIPA, μία μικρή νίκη για τους πολέμιους του νόμου. Ο Λευκός Οίκος με δήλωσή του δεν τάχτηκε ανοιχτά υπέρ του νόμου, κίνηση που φαίνεται να έστρεψε κάπως την κατάσταση υπέρ των επικριτών του SOPA.

Έτσι την Δευτέρα υπήρχε η φήμη ότι θα αποσυρθεί ή ότι θα μπει στο συρτάρι ολόκληρος ο SOPA χωρίς να είναι σαφές ποια θα είναι η συνέχεια.

-Υπάρχουν και άλλες προτάσεις τις οποίες και μπορείτε να δείτε ελεύθερα όλοι, στη σχετική δημοσίευση του stopSOPA, στο GooglePlus.


http://www.thermopilai.org/content/anasteloun-ten-leitourgia-gia-12-ores-ekatommuria-selides-sto-diadiktuo-semera-se

No comments:

Post a Comment