Sunday, January 31, 2010

Χάουαρντ Ζιν (Αύγουστος 24, 1922 – Ιανουάριος 27, 2010)

Στις 27 Ιανουαρίου 2010 στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας απεβίωσε ο Χάουαρντ Ζιν. Ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και αποτελεί πηγή έμπνευσης για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο το κόσμο.

Ακαδημαϊκός, ιστορικός, ακτιβιστής, συγγραφέας, αρθρογράφος ήταν μερικές από τις ιδιότητες του ανθρώπου για τον οποίο ο Νόαμ Τσόμσκι είχε πει ότι “τα γραπτά του άλλαξαν τη συνείδηση μιας γενιάς, βοήθησαν να ανοίξουν νέοι δρόμοι προς την κατανόηση και την κρίσιμη σημασία της για τις ζωές μας.”

Το σημαντικότερο του έργο ήταν η Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, στο οποίο παρουσιάζει την ιστορία των ΗΠΑ από την πλευρά των συνδικαλιστών, των μεταναστών, των φεμινιστριών και γενικά των ηρώων της καθημερινότητας. Στην Ελλάδα έχουν μεταφραστεί κάποια έργα του και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αιώρα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατήσουμε ζωντανή τη σκέψη του Χάουαρντ Ζιν και γι' αυτό το λόγο θα συμπεριλάβουμε σε αυτό εδώ το ιστολόγιο κάποιες μεταφράσεις άρθρων του μεγάλου αυτού διανοούμενου.


No comments:

Post a Comment